Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Hungarian hu
Ön itt jár: > Kezdőlap > Hírek >

Disney titkok

2021. 09. 12. 08:26:59
Disney titkok

A Disney híres és csodálatos világa mögött olyan sötét titkok rejtőznek, amire valószínűleg sosem gondolnál!
 

A Disney a 30'-as évek óta bűvöli el a gyerekeket és azok szüleit. Ha a 90'-es években voltál gyerek vagy azelőtt, akkor nagy az esélye annak, hogy a gyerekkorod nagy részét Te is a Disney filmek nézésével töltötted el és nem a kinder tojás bontogatós videókat nézegetted, a mai gyerekekkel ellentétben. 

Nos, ha azt hinnéd, hogy a Disney csak mosolygós egereket és gyönyörű hercegnőket alkot, akik véletlenül sem csinálnak semmi rossz dolgot, akkor tévedsz. 

A Disney híres és csodálatos világa mögött olyan sötét titkok rejtőznek, amire valószínűleg sosem gondolnál, ezért ma 8 sokkoló tényt tudhatsz meg, amiről a Disney sohasem beszél.

  1. A Disneyland-i szellemek

Lehetséges, hogy Disneylanbe több titkot találsz, mint varázslatot. Disneylandbe számos szellemek megjelenését jelentették már és néhányról még felvételeket is készültek. Egy ott dolgozó rutin karbantartása közben, egy  alak jelenik meg a férfi mögött, majd néhány perccel később a férfitől pár székkel arrébb. Szintén megfigyelhető a torony a párkányán ülő alak. A legérdekesebb azonban a térfigyelő kamera által rögzített szellem. A felvételen kameráról kamerára váltogatnak végig követve egy alakot,  ami első ránézésre csak egy fényvisszaverésnek tűnhet. Amint az alak végig ment a parkon, már kérdéses lehet, hogy itt valóban egy szellemről van-e szó vagy a dolgozóknak volt túlságosan sok szabadideje. Az, hogy mi okozza ezeket a szellem szerű jelenségeket, egy örök rejtély marad.

https://www.youtube.com/watch?v=niVoZ3HNpJg

  1. A Disney szeret pereskedni

Mint minden nagyobb cég, így a Disney is félti a saját márkáját , így nem meglepő hogy néha néha ennek a cégnek is pereskednie kell. 1989-ben elég sokan gondolták azt, hogy a Disney egy kicsit túlságosan messzire ment el a márka  védelmezése közben.  A Disney ekkor 3 óvodát perelt be Floridába, amiért engedély nélkül Disney karaktereket festettek fel az óvoda termeibe található falakra. A média felkapta a dolgot és teljes Amerika ki volt borulva a story hallatán. Ennek ellenére a Disney úgy döntött, hogy nem ejti a vádakat a 3 óvoda ellen. Az indokuk erre a döntésre az volt, hogy rengeteg cég sok pénzt fizet azért, hogy a Disney karaktereiket feltüntethessék valahol. Ebből kifolyólag kénytelenek voltak az óvodákat beperelni, mivel nem kértek engedélyt és nem fizettek. A történet vége az lett, hogy a bíró elrendelte a 3 óvodának, hogy olyan karaktereket fessenek az óvodai falaira, amik nincsenek jogvédve. A story hallatán a UNIVERSAL studio felkereste a 3 óvodát és a Disneyt nevetségessé téve felajánlotta az ő karaktereit használják teljesen ingyen. pl Scooby Doo, Flintstone Család.

  1. Az öngyilkos  lemming legendája

Ha megkérdeznél valakit, hogy mondjon egyetlen tulajdonságot a lemmingekről, akkor valószínűleg azt a választ kapnád: a lemmingek sziklák széléről hatalmas szakadékokba ugrálnak le. Azok az emberek, akik azt hiszik hogy a lemmingek  természetükből adóan öngyilkosságot követnek el, hatalmasat tévednek és ez a tévhit a Disneynek köszönhető. 1985 a Disney készített egy természet filmet, White Wilderness címet kapta. Ezt a természetfilmet Canadába forgatták és a stáb úgy döntött, hogy a lemmingeket is be kellene mutatni a filmekben, még annak ellenére is, hogy a lemmingek nem ebben az országban voltak honosak. Ezért pár tucat lemminget behoztak az országba a forgatásokhoz. A forgatások befejezése után a stáb egyszerűen lelökdöste ezeket lemmingeket egy szikla széléről a folyóba, amit természetesen felvettek videóra. A lemmingekről készült videó olyan dramatikusra sikerült, hogy a Disney úgy döntött ez a jelenet nem maradhat ki a természet filmekből, így a mítosz már meg is születet. Disney Oszkár díjat nyert ezért a filmért, annak ellenére is, hogy valami olyasmit mutattak be, ami a valóságban soha nem történhetne meg. Az igazságot egy canadai újságíró hozta nyilvánosságra 22 évvel később, de ekkora már annyian látták az Oszkár díjas filmet, hogy a tévhitet megállítani már nagyon esélytelen volt.

  1. A Disney és a furcsa halálok

Számos cikk szól azokról az emberekről, akik a Disney által üzemeltetett valamelyik vidámparkba vesztették el az életüket. Sok esetben ezek a halálok a személy egészségügyi állapotának volt köszönhető, de voltak esetek amikor nem a személyek egészsége okozta a halálokat. 1974-ben egy Debbie Stones nevű lány egyik Disney parkban bemutatott musical egyik énekese volt,  America Sings címet kapta. Ezen az estén az emberek egy hatalmas sikítást hallottak a színfalak mögül. Debbiet az emelkedő színpad nyomta össze, aminek köszönhetően a lány azonnal az életét vesztette. Az emberek a mai napig nem tudják pontosan hogyan következhetett be ez a haláleset. 2004-ben Javier Cruz vesztette az életét, aki a Disney leghíresebb orlandói parkjában Plútóként szórakoztatta a közönséget. A vidámparkban minden délután egy hatalmas felvonulást rendeznek, ahol hatalmas kerekeken guruló járműveken Disney karakterek integetnek a parkba látogató embereknek. Javier Cruz délután 15:30 perckor a rendezvény helyszíne felé sétált az egyik privát részéről, és beesett az egyik ilyen hatalmas jármű elé. A férfinek már nem volt ideje elugrálni a jármű elől és a vezető sem vette időben észre, így a tragédia azonnal bekövetkezett. A Disney  csak nagyon kevés információt adott ki erről a balesetről, mivel még csak véletlenül sem szerette volna azt, hogy látogatókat veszítsenek el ebből a balesetből adandóan.

  1. Az agysejt pusztító paraziták 

Létezik egy veszélyes egysejtű a "amoebi meningoencephalitis" névre hallgat. Ha találkoznál néhány ilyen parazitával, akkor nagy bajban vagy. Ezek a paraziták a légutakon keresztül jutnak be az emberek szervezetébe, amik egy olyan gyulladást okoznak az ember agya körül, ami egyszerűen elpusztítja az agysejteket. Az agyevő amőba fertőzések nagyon ritkák és nagyon súlyosak is. Ezt a fertőzést eddig még csak 2 ember élte túl a világon. Az egysejtű csak ritkán lelhető fel, de egy bizonyos  hely, ahol megtalálható volt az nem más, mint a Disney egykori üdülő helye volt, amit River Country-nak hívtak. 1980-ban egy 11 éves kisfiú vesztette életét a parazitáknak köszönhetően, és az egyetlen hely ahol a fiú vízben volt nem más, mint a Disneyland által üzemeltetett River Country volt. Ezután a Disney semmit sem tett, hogy megelőzze az esetleges fertőzéseket és a park ezután továbbra is nyitva maradt.

  1. A közös alsónemű

Disneylandben annak érdekében, hogy azt a hatást érjék el, hogy minden egyes karakter valódi, a jelmezeket viselő színészeknek a cég által gyártott szabvány alsóneműket kell viselnie.  A Disney úgy gondolja, hogy ha az egyik színésznek átlátszik az alsóneműje, a gyerekek azt gondolhatják, hogy a karakterek nem is valódiak, ezért a Disney ezt a furcsa szabályt hozta létre. Mindenegyes nap végén ezeket az alsóneműket a színészeknek le kellett adni, a mosodába, amiket  kimostak, majd másnap ismét kiosztották a színének között. Amikor a dolgozók büdös és koszos alsónadrágokat kezdtek el hordani, majd ezután különböző betegségeket szedte össze, kibukott, hogy ezeket az alsóneműket nem mosták rendszeresen. A Disney a mosodában dolgozó embereket kirúgta a cégtől, akik nem mosták rendszeresen az alsóneműket. Megkérte a színészeket, hogy ők mossák maguknak  otthon mindenegyes nap végén. Gondolom a látogatók is boldogok voltak, hogy nem azt kellett nézniük egész nap , hogy Mickey egér a fenekét vakarja.

  1. Az élet fája

Az élet fája Floridában található DisneyWord egyik legfőbb látványossága. A fa egészen pontosan 44 méter magas, aminek a törzsén 325 különféle faragás található. Ennek hallatán és láttán sokan gondolhatnák, hogy valami nagyon különlegesről van itt szó, de a valóság egy kicsit eltér a tévhittől. Az élet fája tulajdonképpen nem egy fa, hanem egy szobor, amit egy régi olajfúró torony vázára építettek fel. A fa nagy része betonból készült, aminek a külsejére vannak felhelyezve a kifaragott fadarabok. Ennek ellenére sokan abba a hittben élnek, hogy a fa valódi. Ezt a tévhitet a DisneyWord weboldala is megerősíti, de itt is csak annyit írnak le a fáról, hogy ez DisneyWord középpontja, amibe többszáz állat van belefaragva. Közelebbről megnézve sokaknak feltűnne, hogy itt valami ember által alkotott szerkezetről van szó, de aki abban a hitben él, hogy egy csodálatos természet által alkotott  dolgot fog majd itt látni,  nos az nagyot csalódhat és ezt a csalódást a Disney próbálja elkerülni.

  1. Valódi csontvázak

Mielőtt a felejthetetlen Karib-tenger kalózai filmek megjelentek volna, létezett egy híres attrakció Disneylandbe, amit ugyanígy hívtak. A Paris and the caribbean nevű helyen a sétahajózás egy kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak, amit csak néhány kalóz figura zavarhatott meg. Az 1976-ban történő munkálatokat Walt Disney felügyelte személyesen, hogy valami nagyon különleges jöhessen létre, aki úgy érezte, hogy a műanyagból készült csontvázak nem voltak eléggé élethűek. Walt kénytelen volt UCLA Egészségügyi Központhoz fordulni, akiket megkérdezett esetleg van-e náluk néhány felesleges emberi csont.  Az Egészségügyi Központ segített Waltnak és egy rakat csontot adott neki. Ezek a valódi emberi csontok a mai napig megtalálhatóak itt. Annak ellenére, hogy a legtöbb emberi maradványok Walt által kerültek ide, vannak olyanok is amiknek a története ennél is érdekesebb. Disney filmek és parkok jelentős szerepet játszanak számos ember életében és léteznek olyan emberek is, akiknek az volt az utolsó kívánságuk, hogy amikor meghalnak hamvaikat Disneylandbe szórják szét. Az egyik legnépszerűbb hely nem más, mint a Paris and the caribbean, de sokan a szellem kastélyt válasszák az utolsó állomásként. 

 

Ti melyik Disney filmet láttátok a legtöbbet életetek során?


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Disney Érdekesség titkok